Karakterschets: ENFP

Vanuit mijn ervaring als senior adviseur bij een psychologisch testbureau, ben ik gewend om online persoonlijkheidstesten met een korrel zout te nemen. Testen zijn te grof. Wil je tóch een hokje, dan kan ik je tegemoet komen. Volgens de test op 16personalities.com ben ik overwegend de Campagnevoerder: ENFP-T.

Mijn profiel laat nergens echt grote uitschieters zien. Liever in het midden en meerkleurig, dan uitgesproken en eenduidig gekleurd. Maar in die middenpositie zijn er wel accenten:

Ik ben meer extravert dan introvert, iets meer op principes dan op logica gericht, meer zoekend dan plannend ingesteld en een balans tussen voorzichtig en assertief. Avontuur en controlebehoefte wisselen elkaar af.

Ik ben vaak een organisator/woordvoerder, maar op het grote feest ben ik liever niet het middelpunt. “Campagnevoerders zijn meer dan alleen maar gezellige mensen die het anderen naar de zin wil maken. Ze worden gevormd door hun visionaire karakter, waardoor ze met nieuwsgierigheid en energie tussen de regels door kunnen lezen”.

Ik maak snel verbinding, zoek dat ook op. Ik maak graag verbindingen tussen mensen en organisaties. Ook wanneer die minder voor de hand lijken te liggen. Tegelijkertijd werk ik graag zelfstandig. Ik krijg energie van ruimte, van kunnen analyseren, bronnenonderzoek en nieuwe mogelijkheden.

Daarnaast houd ik van structuur. Ik maak graag overzichten en houd die actueel.

Als je kijkt naar de bekende kleuren van Caluwé, dan zit ik op de mix van groen, wit, blauw en groen. Juist de wisseling van kleuren geeft me energie.

  • Geel: ik word deels gedreven door het politieke spel en draagvlak. Allianties, coalities, I love it en ben daar ook goed in. 
  • Wit: ik heb filosofische en eigenwijze kanten in me en werk graag vanuit intuïtie, én ik heb een sterk verantwoordelijkheidsgevoel. Maar geen denken zonder doen. Ik wil ook leveren.
  • Groen: ik verbind (mijn) ideeën graag met mensen en organisaties en vind het leuk om processtappen uit te denken.
  • Blauw: ik houd van een opgeruimd huis en van structuur. Waar anderen rillen bij de gedachte aan de PDCA cyclus, vind ik dat echt leuk. Maar structuur is nooit zaligmakend.
  • Met rood – belonen en straffen – heb ik de minste affiniteit.